Pokrovan kirkko ja ortodoksinen veljesyhteisö

 

Pokrovan kirkko

 

Pokrova, suomeksi Neitsyt Marian suojelus, sai alkunsa 1995 kun Isä Hariton sai silloiselta Suomen ortodoksiselta johtajalta KP. Arkkipiispa Johannekselta virallisen siunauksen aloittaa yksityisen luostari hankkeen Kirkkonummen Jorvakseen. Neuvottelut Kirkkonummen kunnan kanssa aloitettiin Dannebrog nimisen tilan ostamisesta. Helmikuussa 1996 kauppakirjat allekirjoitettiin ja tulevana keväänä aloitettiin ns. Ajurintalon peruskunnostus. Aluetta siivottiin ensimmäiset vuodet, samalla laajennettiin Ajurintaloa jotta talkoolaisilla ja seurakuntalaisilla olisi tila jossa kokoontua talkoopäivien aikana ja jumalanpalveluksien jälkeen. Samanaikaisesti kunnostettiin Villa Dannebrogia jotta tilat saatettaisiin ottaa veljestön käyttöön myöhemmin. Villa Dannebrogissa toimi aluksi pieni kotikirkko ennen kuin vanhaan hevostalliin saatiin rakennettua nykyinen Pokrovan kirkko. Kirkon peruskunnostustyöt ja muokkaus kirkoksi alkoi 2.1.1998 jolloin iso joukko talkoolaisia aloitti puhkaisemalla välikaton ja sahanpurun kuljettamisen pois. Näin tulevan kirkon työt olivat aloitettu ja samaan aikaan ikonostaasin maalauksesta vastasi 20 henkilön ryhmä joka sai työnsä valmiiksi vuoden 2000 lokakuun alkuun mennessä.

Vuonna 2000 lokakuun ensimmäisenä päivänä vietimme Pokrovan kirkon siunausta käyttöön silloisen Helsingin metropoliitan Leon johdolla. Tulevana vuonna 2001 kesäkuun 17. päivä isä Hariton oli saanut ensimmäisen suuren etapin saavutettua kun kirkko vihittiin käyttöön n.250 henkilön osallistuttua liturgiaan jota ennen pyhä pöytä rakennettiin papiston toimesta, pyhäinjäännökset asetettiin sen sisään ja piispa pesi alttaripöydän viinillä ja ruusuvedellä. Kirkon vihkiminen jatkui kunnes kirkko oli voideltu pyhällä mirhalla ja vihmottu pyhällä vedellä. Jumalanpalvelukset pääsivät alkamaan uudessa kirkossa jossa jatkettiin vuosivuodelta kirkon kaunistusta joka jatkuu yhä edelleen.

Alueelle aloitettiin vuonna 2002 majoitusrakennuksen rakennustyöt jotka päättyivät 2004 lopussa. Pokrovan veljestöllä on nyt valmiudet palvella alueen ihmisiä ja yrityksiä työllään ja tarjota erilaisia palveluita niille jonka avulla veljestö elää ja kehittää aluetta joka kattaa kaiken kaikkiaan n. 5 hehtaaria.

Tervetuloa ja esirukouksianne pyytäen !

Jumalanäidin suojeluksen juhla sai alkunsa keisari Leo VI:n aikana (886-912). Pyhä Andreas Houkka (2.10) näki Konstantinopolin Blahernan kirkossa kokoöisen vigilian aikana näyn, jossa Jumalanäiti astui sisään narteksista ja nousi säteilevänä korkeuksiin Johannes Edelläkävijän ja Johannes Evankelistan saattamana ja enkelien veisatessa. Jumalanäiti laskeutui ambonille ja siirtyi solealle; hän polvistui ja rukoili Poikaansa kristittyjen pelastuksen puolesta. Silkloin Andreas meni oppilaansa Epifanioksen luokse ja kysyi, näkeekö hänkin maailman Valtiattaren. "Kyllä, sinun rukouksiesi avulla näen ja ihmettelen", vastasi Epifanios. Rukoiltuaan solealla Maria astui alttaritilaan, jonka reliikkiarkussa säilytettiin hänen huntuaan. Hän nosti sen käsivarsilleen, siirtyi kuninkaallisten ovien eteen ja puki hunnun päälleen. Sitten hän levitti hunnun kirkkokansan ylle verhoten sillä heidät kaikki suojelukseensa. Niin kauan kuin huntu oli kansan yllä, hän välitti kirkkokansalle Jumalan armolahjoja. Sitten Jumalansynnyttäjä kohosi hiljaa taivaaseen, ja hänen suojeluksensa muuttui vähitellen näkymättömäksi, mutta hänen armovoimansa ei poistunut. Tästä näystä sai alkunsa Jumalanäidin suojeluksen juhla, jota rakastetaan erityisesti slaavilaisessa traditiossa.

Lähde: ote Synaksariosta. Lokakuu