Pokrovan kirkko ja ortodoksinen veljesyhteisö
Pyhäinjäännökset Pokrovan kirkossa

Pyhittäjä Herman Alaskalainen (k.1836)

 

Voronežin kuvernementissa Venäjällä luultavasti vuonna 1756 syntyneen pyhittäjä Herman Alaskalaisen lapsuus ja nuoruus ovat jääneet melko tuntemattomiksi. Hänen tiedetään hakeutuneen 17-vuotiaana nuorukaisena Sarovskin luostariin ja eräiden tietojen mukaan myöhemmin Suomenlahden rannalla olevaan Troitsa-Sergievan luostarin erakkolaan. Muutamia vuosia myöhemmin hän siirtyi kilvoittelemaan Valamon luostariin. Valamossa hän kohtasi igumeni Nazarin, joka osoittautui hyvin merkittäväksi ohjaajaksi ja tärkeäksi vaikuttajaksi pyhittäjä Hermanin elämässä.

 

Pyhittäjä Hermanin luostarikilvoitus Valamossa päättyi 1793, kun Valamosta lähetettiin kuuden munkin ja neljän noviisin joukko tekemään lähetystyötä tuolloin Venäjälle kuuluneelle Kodiakin saarelle nykyisen Alaskan etelärannikolle. Pyhittäjä Herman oli yksi vanhus Nazarin valitseman ryhmän jäsenistä. Lähetystyöntekijöiden ryhmän oli tarkoitus levittää kristinuskoa alkuperäiskansojen keskuuteen, perustaa koulu lapsille sekä rakentaa kirkko. Erilaisten lähetystyöntekijöiden ryhmää koskeneiden menetysten jälkeen - osa lähetyssaarnaajista kuoli melko pian, jotkut taas palasivat Venäjälle - pyhittäjä Herman jäi yksin tekemään lähetystyötä Kodiakin saaren seudulla.

1800-luvun alkupuolella pyhittäjä Herman valitsi omaksi asuinpaikakseen Kuusisaaren (venäjäksi: Jelovoi ostrov, englanniksi: Spruce Island), josta sen osan, missä hän asui, hän nimesi Uudeksi Valamoksi (Novyi Valaam, New Valaam). Saarella hän huolehti orvoista, opetti lapsia koulussa ja jatkoi lähetystyön tekemistä. Pyhittäjä Hermanin elämä oli hyvin askeettista; hän viljeli itse omat perunansa ja muut vihanneksensa, asui yksikertaisesti erakkomajassaan ja pukeutui vaatimattomasti. Pyhittäjä Herman puolusti paikallista väestöä, Kodiakin alkuasukkaita, venäläisiä siirtomaaisäntiä vastaan, jotka ajoittain uhkasivat paikallisen yhteisön elinoloja. Esirukouksillaan hän suojeli paikallista väestöä monilta vaaroilta. Pyhittäjä Herman oli myös merkittävä hengellinen opettaja.

 

Kodiakilaisten suuresti rakastama ja omaksi vanhuksekseen kutsuma pyhittäjä Herman kuoli 1836. Hänen elämänkulkuaan alettiin selvittää vuodesta 1864 eteenpäin. Pyhittäjä Herman kanonisoitiin vuonna 1970 ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena. Kodiakin saarella on nykyään Pyhittäjä Hermanin teologinen seminaari. Pyhittäjä Hermania kunnioitetaan eri puolilla maailmaa ja hänen muistolleen on vihitty kirkkoja ja rukoushuoneita. Pyhittäjä Hermanin elämästä on myös kirjoitettu akatistos.

 

Pyhittäjä Hermanin muistopäivä on hänen kanonisointipäivänsä 9. elokuuta. Kaikkien Alaskan pyhien muistopäivä on 24.9. (vanhaa ajanlaskua, ei suomalaisessa kalenterissa, munkkien Alaskaan saapumispäivä), ja pyhittäjä Herman Alaskalaisen kuolonuneen nukkumisen päivä 15.11. (vanhaa ajanlaskua).

 

Teksti lainattu ortodoksi.net sivulta

 

Pyhien rukouksien tähden Herra Jeesus Kristus armahda meitä. Aamen.