Pokrovan kirkko ja ortodoksinen veljesyhteisö
Pyhäinjäännökset Pokrovan kirkossa

 

Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen (k. 1447)

 

Arseni oli Valamon luostarin munkki, Konevitsan luostarin perustaja, ja perimätiedon mukaan kotoisin Novgorodista Venäjältä. Hän vietti useita vuosia Kreikassa Athoksen luostareissa ja palattuaan takaisin kotimaahansa, hän vetäytyi erakoksi ja meni Laatokan saarelle nimeltään Konevitsa. Konevitsa oli vanha karjalaisten pakanallinen uhripaikka.

Konevitsan luostarin perustamisen aikaan Kreikassa ja Venäjällä oli vallalla hesykasmi ja mahdollisesti Arseni toi mukanaan Athokselta hesykasmin ajatuksia Jeesuksen rukouksesta ja jumalallistumisesta.

Arseni toi mukanaan Athokselta Jumalanäidin ikonin, jota ortodoksinen kirkko nimittää ihmeitä tekeväksi ja sen ilmeisesti 1500-luvulla tehty kopio sijaitsee nykyään Uuden Valamon luostarissa Heinävedellä. Ikonin uudempi kopio on myös nykyisessä Laatokan saarella sijaitsevassa uudelleen avatussa Konevitsan luostarissa.

 

Arseni Konevitsalainen kuoli vuonna 1447 elettyään Konevitsan saarella yli 50 vuotta. Suomen ortodoksinen kirkko kunnioittaa Arseni Konevitsalaista yhtenä Karjalan valistajista ja pyhänä, muistopäivä on kesäkuun 12. päivä. Karjalan valistajien yhteinen muistopäivä sijoittuu lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän väliseen lauantaihin.

 

Teksti lainattu ortodoksi.net sivulta

 

Pyhien rukouksien tähden Herra Jeesus Kristus armahda meitä. Aamen.